Cursus assertiviteit voor volwassenen najaar 2021

Talk

U vindt dat u te vaak over uw eigen grenzen heen gaat. U doet vaak dingen terwijl u er geen zin in heeft, omdat u geen ‘nee’ durft te zeggen. U wilt zeggen wat u denkt, maar dit lukt u niet zonder boos te worden. U wilt dit graag veranderen, maar u weet niet hoe. Weet dat u niet de enige bent! Het Vivera Sociaal Wijkteam start in het najaar met de cursus assertiviteit voor volwassenen.
 

De cursus assertiviteit

De cursus bestaat uit 8 workshops met diverse thema’s rondom het onderwerp assertiviteit. U kunt de workshops die u aanspreken als los onderdeel volgen, maar u kunt de cursus ook in zijn geheel volgen. Elke workshop wordt zowel overdag als in de avonduren gegeven, zodat iedereen de mogelijkheid heeft een workshop te volgen op een geschikt moment. De cursus wordt gegeven door twee sociaal werkers van het Vivera Sociaal Wijkteam. Samen met andere cursisten leert u per thema diverse theorieën, doet u oefeningen en krijgt u tips en trucs aangereikt die u helpen uw assertiviteit te vergroten. Ook is er ruimte voor het uitwisselen van ervaringen.

Voor wie en waar.
Inwoners van Heerjansdam en Zwijndrecht van 18 jaar en ouder kunnen deelnemen aan de cursus. De cursus wordt gegeven in wijkcentrum Kubiek, Zwaluwstraat 1 in Zwijndrecht.

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan de workshops. De gemeente Zwijndrecht betaalt deze cursus voor u.

Cursusplanning

  1. Assertiviteit

U leert o.a. wat assertiviteit inhoudt, waarom assertiviteit bijdraagt aan uw welzijn, welke gedachten u belemmeren assertief te zijn en hoe u in simpele stappen leert assertiever te worden.

maandag 27 sept. 9.30 uur tot 11.30 uur of

donderdag 30 sept. 19.00 uur tot 21.00 uur

 

2. Non- verbale communicatie

U leert o.a. wat non- verbale communicatie is, welke (belangrijke) rol die speelt in het contact met de ander en wat de communicatie- regels zijn. Ook krijgt u handvaten aangereikt om makkelijker een goed gesprek te kunnen voeren.

Maandag 4 okt  9.30 uur tot 11.30 uur of

donderdag  7 okt. 19.00 uur tot 21.00 uur

 

3. Opkomen voor uzelf

U leert o.a. hoe u uw grenzen aan de ander aangeeft. U leert waarom u het recht heeft om ‘nee’ te zeggen of iets of iemand af te wijzen. U krijgt tips die het makkelijker maken om op een duidelijke manier ‘nee’ te zeggen.

Maandag 11 okt.  9.30 uur tot 11.30 uur of

donderdag 14 okt.  19.00 uur tot 21.00 uur

 

4. Niet- realistisch denken

Onvoldoende assertiviteit kan leiden tot stress en vervelende gedachten, maar kloppen deze gedachten? U leert o.a. niet- helpende gedachten te herkennen en hiermee om te gaan.

Maandag 25 okt.  9.30 uur tot 11.30 uur of

donderdag 28 okt. 19.00 uur tot 21.00 uur

 

5. Complimenten geven en ontvangen.

U leert o.a. waarom een compliment aan een ander én aan uzelf zo waardevol is. U leert hoe u een compliment aan de ander kunt geven en een compliment kan ontvangen.

Maandag 1 nov. 9.30 uur tot 11.30 uur of

donderdag 4 nov. 19.00 uur tot 21.00 uur

 

6. Kritiek geven en ontvangen

U leert wat kritiek is en waarom veel mensen kritiek als negatief ervaren. U leert hoe u kritiek kunt en durft te geven. Ook leert u hoe u kritiek kunt ontvangen.  U krijgt meer inzicht in uw eigen boosheid en hoe u dit op een duidelijke en correcte manier aan de ander kunt over overbrengen.

Maandag 8 nov.  9.30 uur tot 11.30 uur of

donderdag 11 nov. 19.00 uur tot 21.00 uur

 

7. Ruzie en conflicten

U leert meer over de diverse oorzaken van ruzies en u krijgt tips over hoe u ruzies kunt beperken of voorkomen. U krijgt verschillende do’s en dont’s wat betreft u eigen handelen in ruzies en leert hoe u ruzies kunt beïnvloeden.

Maandag 15 nov 9.30 uur tot 11.30 uur of

donderdag 18 nov 19.00 uur tot 21.00 uur

 

8. De dramadriehoek

U leert inzicht krijgen in uw eigen handelen en u  bewust te worden van uw rol en die van een ander in (sociale) situaties. U krijgt theorieën aangereikt over verschillende rollen en leert hoe u uw eigen rol kunt beïnvloeden binnen bijvoorbeeld een relatie, het gezin of vriendschap.

Maandag 22 nov.  9.30 uur tot 11.30 uur of

donderdag 25 nov. 19.00 uur tot 21.00 uur

 

Aanmelden?

Voorwaarden voor het deelnemen aan deze cursus is dat u de Nederlandse taal voldoende beheerst en dat u zich bewust bent dat de cursus geen therapie is.

 

Wilt u zich aanmelden voor de cursus en/ of losse workshops, dan kunt u contact opnemen met

Romy van Wanrooij , tel 06 54278033 romy.vanwanrooij@stzwijndrecht.nl of met Marisca van Gameren 06 50864315 marisca.vangameren@stzwijndrecht.nl

Voor meer informatie kunt u ook een kijkje nemen op onze website :

https://www.viverasociaalwijkteam.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij u in de buurt

Cursus De Zorg de Baas
24 november 2021

Triple P Oudercursus
28 september 2021

Landelijke regelingen

Regelhulp is een wegwijzer van de overheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft.

Regelingen

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties