Maak van uw vooroordeel een voordeel

Zonder dat we er bewust bij stilstaan vormen we een oordeel over alles en iedereen om ons heen. Dat is onze natuurlijke manier om de wereld om ons heen in kaart te brengen en waarop we onze keuzes baseren. Soms zijn onze oordelen zijn ontstaan door onze ervaringen. Als u ooit gebeten bent door een hond, is de kans groot dat u daarna niet meer zo snel een vreemde hond aait. Onze ervaringen leren ons dus risico’s te herkennen.
Labels plakken
Maar helaas slaan we daar soms een beetje in door. Dan beoordelen we mensen in onze omgeving op slechts een paar uiterlijke kenmerken en plakken daar te snel een (negatief) label op. ‘Lui’, ‘onaardig’, ‘vreemd’, ‘asociaal’ of ‘arrogant’ bijvoorbeeld. Op basis van dat label behandelen we die persoon dan ook. We negeren die persoon of praten achter diens rug over hem. Door dat snelle oordeel geven we zo iemand niet meer de kans om te laten zien wie hij werkelijk is.
Onzichtbaar verhaal
Heeft u wel eens een zwerver gezien bij de supermarkt of op het station? Wat dacht u toen? Vond u hem vies of zielig? Dacht u dat het zijn eigen schuld was of dat hij misschien wel gevaarlijk was? Bent u naar hem toegegaan om met hem te praten? Daklozen krijgen vrijwel dagelijks te maken met vooroordelen die van hen niets anders overlaten dan een vies of onbetrouwbaar persoon die zijn lot aan zichzelf te danken heeft. Terwijl veel van hen misschien ooit wel werkten aan een succesvol leven met een leuke baan en een gezin. Wat hen is overkomen waardoor ze in hun moeilijke situatie terecht zijn gekomen, blijft voor de meeste voorbijgangers onbekend.
Maak eens een praatje
Maar ook veel dichterbij huis nemen we maar zelden de moeite om te checken of onze gedachten en oordelen over de mensen om ons heen wel kloppen. Stel dat u vanaf morgen eens op drie mensen in uw omgeving zou afstappen waar u een negatief gevoel bij hebt, en een praatje zou maken. De kans is groot dat u daarna bij twee van hen een ander beeld hebt dan daarvoor. Misschien ontdekt u wel dat het beeld dat u had zelfs helemaal niet klopt.
Of misschien ontdekt u dat die ander een probleem heeft waar u eenvoudig mee zou kunnen helpen. Iemand die geldzorgen heeft, helpen met zijn administratie bijvoorbeeld. Of een alleenstaande ouder uit de brand helpen door een middagje op te passen. En héél misschien ontdekt u wel dat die persoon óók iets te bieden heeft. Een bepaald talent heeft of een dienst aanbiedt of gewoon vriendschap.
Zet uw vooroordelen dus om in voordelen. Sluit mensen niet buiten maar maak contact. Uw leven en dat van hen kan er alleen maar leuker van worden.