Hersengymnastiek

Behalve dat ons lijf het risico loopt om te weinig te bewegen tijdens deze crisis, moeten we ook zorgen dat ons brein de juiste beweging krijgt. Het is makkelijk om in een tijd als deze meer dan ooit te gaan piekeren of juist te verdoven met eindeloos films kijken. Dit is niet goed voor u en kan in het ergste geval leiden tot depressie. Door uw hersenen de juiste prikkels te geven, voelt u zich mentaal een stuk sterker en beter. 

Tijd voor hersengymnastiek! We geven u vijf tips.

1: Kijk en luister 

De hersenen komen tot rust wanneer we kijken naar dingen die we mooi vinden of luisteren naar mooie muziek. Wat mooi is bepaalt u uiteraard zelf. Luister naar muziek die u blij maakt of u een rustig en ontspannen gevoel geeft. Voor sommige mensen is het kijken naar kunst of foto’s heel prettig. Hoewel aanbevolen wordt om zoveel mogelijk thuis te blijven, is het wel goed om regelmatig even naar buiten te gaan. Zoek een plek waar het rustig is. Loop langs het water of door de weilanden en luister naar de geluiden om u heen. 


2: Leer nieuwe dingen

Uw hersenen worden ook lekker fit van nieuwe dingen leren. Een taal of het bespelen van een instrument. Via YouTube en op internet zijn gratis video’s en instructies te vinden die u kunt gebruiken om te oefenen. En natuurlijk niet alleen om een nieuwe taal te leren of een instrument te bespelen maar ook om koekjes te bakken, een trui te breien of alles te weten te komen over de gewoontes van de oude Grieken. De mogelijkheden zijn eindeloos.


3: Stimuleer uw fantasie

De fantasie kent geen grenzen. Maar u moet uzelf wel de kans geven om uw fantasie de vrije loop te laten. Verzin verhalen, teken, schilder, knutsel of schrijf gedichten. En gooi de instructies lekker aan de kant. Uw fantasie doet het het beste zonder regeltjes en kaders. Laat u wel inspireren (zie punt 1)


4: Maak contact en praat met anderen

Hoewel we fysiek natuurlijk afstand van elkaar moeten houden, zijn er online veel manieren om andere mensen te ontmoeten. Doe een cursus, volg een workshop of organiseer een online borrel. Praat met anderen, stel vragen, luister en vertel. Er zijn ook veel lokale online bijeenkomsten en workshops te volgen. Kijk maar eens op de agenda van onze website.


5: Daag uzelf uit

Net als met een fysieke training, moet u het uzelf niet te makkelijk maken als u uw hersens fit wilt houden. Zoek de grenzen op en daag uzelf uit. Maak moeilijke puzzels die tijd kosten. Stel uzelf scherpe doelen bij het leren van nieuwe dingen en test regelmatig de behaalde resultaten: wat weet/kunt u al en wat kan beter. U kunt natuurlijk ook de strijd aangaan met een huisgenoot. Wie kan er iets beter, sneller of mooier? 

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties