Ken je Buurtgezinnen al?

In de gemeente Zwijndrecht is Buurtgezinnen sinds februari van dit jaar actief. Buurtgezinnen is een organisatie die nu 5 jaar bestaat en gezinnen aan elkaar koppelt als dat voor een periode in het leven nodig is.

Hoe werkt Buurtgezinnen

Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en gelijkwaardig. Vraaggezin en steungezin maken onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen afspraken over de inhoud van de ondersteuning.  

De ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit de kinderen naar zwemles of sport brengen, ze af en toe een weekend, middag of avond opvangen of een rustige huiswerkplek bieden. Maar ook: meegaan naar ouderavonden, helpen bij het vieren van de verjaardag of er samen op uitgaan met beide gezinnen. Maatwerk dus! 

Een steungezin wordt voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin op het gebied van de opvoeding van de kinderen. Welke ondersteuning een steungezin biedt en hoeveel tijd het gezin erin steekt, is afhankelijk van de gemaakte afspraken. De ondersteuning kan ook veranderen in de loop van de tijd. Buurtgezinnen is in Zwijndrecht op zoek naar ouders met kinderen, grootouders en stellen zonder kinderen (maar met opvoedervaring) die op vrijwillige basis iets willen betekenen voor een gezin in de buurt dat het moeilijk heeft. 

Enthousiast?

Wordt je enthousiast na het lezen van dit bericht en wil je graag iets voor een ander gezin betekenen, laat het mij dan weten. We maken een afspraak om er verder over te praten en te zien wat jullie voor Buurtgezinnen kunnen betekenen en andersom.

Wil je meer weten over Buurtgezinnen, kijk op de website: www.buurtgezinnen.nl.
Bekijk ook het filmpje, klik hier!

 

Met vriendelijke groet,

José Weeda

Buurtgezinnen Zwijndrecht
Mail: jose@buurtgezinnen.nl

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties