Rondkomen van een uitkering

Voor mensen die leven van een (bijstands)uitkering, kan het elke maand weer een uitdaging zijn om rond te komen en uit de schulden te blijven. Omgaan met geld is niet iets dat iedereen vroeger heeft geleerd en wat een stuk lastiger is dan het lijkt. Zeker als het maar net genoeg is om de vaste lasten mee te betalen. 

De hoogte van een uitkering is vaak tussen de 70 en 100 procent van het minimumloon. Dit komt in veel gevallen neer op zo’n 250 tot 300 euro per maand. Het is dus duidelijk dat dit soort uitkeringen echt alleen bedoeld zijn om mensen in leven te houden en niet om het ze een makkelijk leventje te verschaffen. Sommige mensen krijgen daarnaast nog aanvullende toeslagen als bijvoorbeeld kinderbijslag of kindgebonden budget, huurtoeslag en zorgtoeslag. Maar ook dan is het geen vetpot en moet iemand goed in de gaten houden welke kosten betaald worden van welke inkomsten.

Wat zijn de belangrijkste dingen waar u op moet letten wanneer u van een uitkering moet rondkomen?
 

Zorg dat u weet wat eruit gaat

Gaat het meeste geld naar boodschappen, verzekeringen, de auto of iets anders? Door precies op papier te zetten wat u uitgeeft, weet u al snel waar u misschien op kunt bezuinigen. Schrijf eerst op hoeveel geld er elke maand binnenkomt op uw rekening en wanneer. Dan schrijft u daarnaast op welke vaste lasten u heeft (dat zijn alle rekeningen die elke maand betaald moeten worden) en hoeveel die in totaal kosten. Kijk tot slot hoeveel geld u in het afgelopen half jaar heeft uitgegeven aan andere zaken zoals kleding, boodschappen, verjaardagscadeaus, sportclubs, uitgaan en de vakantie. 
 

Kijk waar u kunt besparen

Nu u weet wat er binnenkomt en wat eruit gaat kunt u kijken of het past. Als u elke maand uitkomt met uw geld hoeft
u niets te doen. Komt u niet uit, dan moet u gaan kijken waar u misschien op kunt bezuinigen. De bezuinigen moeten in eerste instantie altijd uit het lijstje van zaken komen die u niet écht nodig heeft om te leven zoals de sportclub, een abonnement op een muziek- of videostreaming dienst, een bezoek aan een restaurant of café. Hoe leuk het ook is, eten en water om te wassen is belangrijker.
 

Laat de vaste lasten direct automatisch incasseren

Zo weet u zeker dat alles wat betaald MOET worden ook gewoon betaald wordt. En daarnaast weet u dat wat er overblijft ook echt uitgegeven kan worden aan andere dingen zonder dat u bang hoeft te zijn dat de deurwaarder ineens op de stoep staat of de elektriciteit wordt afgesloten.
 

Maak potjes

Als u weet wat er elke maand uitgaat en wat u overhoudt voor andere zaken. Reserveer daarvan een deel om te
sparen. Het werkt heel goed als u voor ieder spaardoel een apart potje maakt. Bijvoorbeeld voor vakantie, onverwachte reparaties of feestdagen en cadeaus. Door iedere maand een klein beetje geld apart te zetten voor deze doelen, hoeft u zich niet zoveel zorgen te maken op de momenten dat u het écht nodig hebt.
 

Wees creatief

Het is helaas een feit dat iedereen die weinig geld te besteden heeft, een beetje creatief moet zijn in het rondkomen
met dat bedrag. Maar in plaats van u daar zorgen over te maken, kunt u die uitdaging ook positief benaderen. Er zijn talloze creatieve manieren te bedenken om goedkope alternatieve te bedenken voor dingen die meestal veel geld kosten. Een verjaardagsfeestje geven? Maak er een Amerikaans themafeestje van waarbij iedere gast zelf iets te eten en te drinken meebrengt. Geen geld om die spijkerbroek met een scheur te vervangen. Naai er een kleurrijk stukje stevige stof achter en de broek kan gegarandeerd weer een tijdje mee. Cadeautjes voor de feestdagen? Geef iets cadeau dat u zelf heeft gemaakt. Dat is niet alleen lekker betaalbaar maar wordt vaak door de ontvanger meer gewaardeerd dan iets dat in iedere winkel te koop is. 

Vindt u het ondanks deze tips erg lastig om elke maand de eindjes aan elkaar te knopen. Neem dan contact op met de gemeente voor advies of om te onderzoeken of u wellicht recht hebt op extra toeslag.

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties