De helden van de mantelzorg

Met het tekort aan geld en personeel in de reguliere zorg zijn steeds meer ouderen en chronisch zieken afhankelijk van mantelzorg. Mantelzorg wil zeggen dat (een deel van) de zorg op de schouders ligt van iemand uit de persoonlijke omgeving zoals een zoon of dochter, partner of buurvrouw. Hoewel veel mantelzorgers deze taak met liefde op zich nemen, legt het ook een grote druk op hun eigen leven. Vaak hebben zij namelijk ook een eigen gezin en een baan. 
Tijdens de Dag van de Mantelzorg wordt hier onder andere aandacht voor gevraagd. 
 

Mantelzorg in Nederland

Dit zijn de cijfers:

  • 1 op de 3 Nederlanders van 16 jaar en ouder gaven in 2019 mantelzorg (circa 5 miljoen mantelzorgers)
  • 830.000 mantelzorgers geven zowel langdurig (meer dan 3 maanden) als intensief (meer dan 8 uur per week) hulp
  • 9,1% van de mantelzorgers voelt zich zwaar belast (460.000 mantelzorgers)
  • 1 op de 4 werknemers combineert betaald werk met mantelzorg


Bron: Mantelzorg.nl

 

Superhelden zonder cape

Het is dus nogal wat. Gelukkig geven 5 op de 6 mantelzorgers ook aan dat ze genieten van de mooie momenten die het zorg bieden ze geeft. De hulp die ze bieden is essentieel voor veel mensen met een zorgvraag. Het woord ‘mantelzorgers’ is daarom raar want deze mensen zijn dus eigenlijk superhelden zonder cape of mantel. Het is dus heel belangrijk om jaarlijks alle mantelzorgers te laten weten dat hun zorg ongelooflijk gewaardeerd wordt. 

 

Dag van de Mantelzorg

10 november is daarom uitgeroepen tot nationale Dag van de Mantelzorg. Op diverse plekken in Nederland worden activiteiten georganiseerd die mantelzorgers in het zonnetje zetten en een welverdiend moment van ontspanning bieden.

Maar ook als particulier kun jij je steentje bijdragen. Ken je iemand die een zware taak heeft als mantelzorger? Kun jij die persoon helpen door af en toe de zorg eens te delen? Of juist door iets te doen voor de mantelzorger zelf (koken, boodschappen doen, de kinderen na school opvangen)? Samen wordt alles makkelijker en krijgt iedereen de zorg en hulp die ze nodig hebben.

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties