Hoe regel je een scheiding?

Als je besluit om uit elkaar te gaan, volgt er vaak geen makkelijke tijd. Of jullie dat jullie nou samen de beslissing hebben genomen, of dat één van beiden de knoop heeft doorgehakt… Er kunnen heftige gevoelens boven komen en tegelijkertijd moet er van alles geregeld worden. En als je kinderen hebt, heb je ook nog te maken met de emotionele gevolgen voor hen en alles wat je voor hen hebt te regelen. Welke stappen moet je zetten en hoe zorg je ervoor dat je kinderen er zo min mogelijk last van hebben?
 

Wat moet ik regelen?

Op de website van de rijksoverheid kun je een vragenlijst over jouw situatie invullen, waarna je een handige checklist krijgt van alles wat er geregeld moet worden bij jouw scheiding. 


Hoe kan ik mijn kinderen het beste ondersteunen?

Als jullie kinderen hebben, is het belangrijk dat je met ze praat. Het liefst samen. Vertel hen op hun eigen niveau, dus met woorden die zij op hun leeftijd begrijpen, over jullie besluit en wat er nu concreet gaat gebeuren. Tegen jonge kinderen kun je bijvoorbeeld zeggen: ‘Papa gaat ergens anders wonen.’ Geef ook ruimte aan hun gevoelens, hoe de situatie voor hen is. Er zijn in de bibliotheek of op internet kinderboekjes over echtscheiding te vinden die je kunnen helpen bij het praten met je kind. Ook op de volgende websites kun je informatie vinden hoe je je kind het beste kunt ondersteunen in deze situatie.

Jullie zijn verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Hierin leg je omgangsregelingen vast, financiële afspraken en afspraken over hoe jullie elkaar op de hoogte houden van het reilen en zeilen van jullie kinderen. Probeer hoe dan ook het belang van de kinderen voorop te stellen.

Als je zorgen hebt om je kind, kun je contact leggen met de school maatschappelijk werker op de school van je kind. Als het goed is heeft school de contactgegevens van de school maatschappelijk werker aan jullie als ouders gecommuniceerd. Ook zijn er speciale groepen voor kinderen die een echtscheiding meemaken. Daar is aandacht voor wat de scheiding voor hen betekent en hoe ze om kunnen gaan met alle veranderingen. Wil je meer weten? Kijk op (link naar KIES en Dappere Dino’s).

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben over hoe u uw kind(eren) het beste kunt ondersteunen, dan kunt u contact opnemen met Het Vivera Sociaal Wijkteam. Wij zijn te bereiken op telefoonnummer 078 - 770 81 81. Ook kunt u langskomen op een van onze spreekuren.


Mediator of advocaat?

Om te kunnen scheiden heb je een mediator of een advocaat nodig. Meestal kiezen mensen voor een mediator als ze er samen uit willen komen. Onder leiding van de mediator komen ze samen tot afspraken over bijvoorbeeld de omgang van de kinderen en de alimentatie. Dit is vaak goedkoper dat de kosten voor een advocaat. Een advocaat nemen mensen meestal als ze er samen niet uitkomen. De advocaat gaat voor jouw belang en de beslissingen worden genomen in de rechtbank.

Vraag in je omgeving of iemand goede ervaringen heeft met een mediator/advocaat, of zoek op internet naar een advocaat in de buurt.

 

Hoe kom ik aan een woning en voldoende inkomen?

Een advocaat kan je informeren en ondersteunen bij de afwikkeling van veel financiële zaken bij de scheiding. Daarnaast moet je nog een aantal dingen zelf regelen.

Als je op zoekt bent naar een huurwoning in de regio, is het belangrijk om je zo snel mogelijk in te schrijven bij Woonkeus Drechtsteden. De wachttijd voor een woning is vaak wel een paar jaar. Hoe langer je ingeschreven staat, hoe meer kans op een woning. Meer informatie daarover kun je lezen onder ‘Wonen’ op onze website.

Als je inkomen door de scheiding heel laag wordt, kun je een aanvulling op je inkomen of een uitkering aanvragen bij de Sociale Dienst Drechtsteden (link naar website SDD, deel waar je uitkering kunt aanvragen). Als je wilt weten op welke regelingen je recht hebt met jouw verlaagde inkomen, kun je een gratis afspraak maken bij Bureau Sociale Raadlieden in Zwijndrecht. Zij kunnen jou daarover informeren.

Hoe kan het Vivera Sociaal Wijkteam u ondersteunen?

  • Bieden van informatie en advies, dit doen wij waar mogelijk in samenwerking met het Adviespunt Scheiden, Kind en Ouderschap (SKO). 

  • Gezamenlijk met u zullen we bekijken welke hulp er in uw situatie passend is, indien hiervoor toeleiding naar gespecialiseerde hulp nodig is, zullen we samen met u een plan hiervoor opstellen.

  • Praktische ondersteuning. 

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met het Vivera Sociaal Wijkteam op telefoonnummer: 078 - 770 81 81. Ook kunt u langskomen op een van onze spreekuren

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties