Tips voor jonge mantelzorgers

Deel je zorg

Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen. Dit kan iemand in de familie zijn, een leraar, een vriend. Voor een luisterend oor kun je ook terecht bij de mantelzorgconsulenten van het Vivera Sociaal Wijkteam. 
 

Bespreek het op school en/of je werk

Vertel aan je leraar, mentor, decaan of leidinggevende over je thuissituatie. Door te laten weten dat je iemand om je heen hebt die zorg nodig heeft, groeit het begrip voor jou. Bijvoorbeeld als je een keer iets niet af hebt of met je gedachten niet bij de les/ je werk bent. Ook kan je omgeving dan meedenken of er dingen zijn die jou kunnen helpen.
 

Geef aan wanneer het te veel is

Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Dat is niet egoïstisch, maar nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Weet dan dat je terecht kunt Vivera Sociaal Wijkteam. Wij kijken samen met jou naar wat helpend kan zijn in jouw situatie.
 

Blijf leuke dingen doen

Ga lekker sporten en blijf met vrienden afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor. Tijd voor jezelf is heel belangrijk! Probeer je niet schuldig te voelen. Net als je telefoon heb jij ook oplaadtijd nodig. 
 

Zoek informatie

Is iets niet duidelijk over de ziekte of beperking? Stel je vraag aan je familie, je huisarts of een verpleegkundige. Het antwoord kan je geruststellen. 
 

Vraag om advies of informatie of lucht je hart

Wil je eens dat iemand met je meedenkt over jouw situatie? Wil je informatie over (jong) mantelzorgen, zoek je advies of wil je gewoon je verhaal kwijt? Je kunt terecht bij Natascha Hessels via 06 -12 99 83 44.
 

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties