Jonge mantelzorgers

Is er bij jou iemand thuis met een beperking, ziekte, psychische aandoening en/of verslaving? Een broer(tje), zus(je), ouder of iemand anders? Dan ben jij een jonge mantelzorger en je bent niet de enige. Wist je dat ongeveer 20% van de kinderen/ jongeren een jonge mantelzorger is, ook wel Jomazo genoemd? 
 

Vanzelfsprekend

Je vraagt je misschien af waarom je dan die ‘titel’ krijgt, want zorgen is toch heel normaal? Dat is het ook, maar we weten ook dat het soms extra van je vraagt. Het lijkt vanzelfsprekend wat je doet, maar is dat ook zo? We willen graag dat het goed met je gaat en dat je weet waar je terecht kunt.

Je kan met je vraag of verhaal misschien terecht bij iemand in je buurt zoals een leraar of familielid. Ook kan je bellen/appen of mailen naar Natascha Hessels T 06-129983 44 of E natascha.hessels@meemantelzorg.nl. Je kan je verhaal bij haar kwijt en ze kan met je meedenken. Ook kan zij je meer vertellen over de activiteiten die we speciaal voor je organiseren.  

Brussen

Als je een broer of zus hebt met een beperking, ziekte, psychische aandoening en/of verslaving, dan ben je een brus. Het woord brus komt van de woorden broer en zus. Als brus maak je deel uit van een gezin waarbij het er thuis net even wat anders aan toe gaat. Als je brus bent, ben je ook jonge mantelzorger.
 

Elke situatie is anders 

Je kunt te maken hebben met het volgende: 

  • Je maakt je wel eens zorgen over je thuissituatie, nu en in de toekomst.
  • Afspreken met vrienden en sporten schieten er nogal eens bij in.
  • Je doet extra huishoudelijke taken.
  • Je geeft emotionele steun in het gezin.
  • Concentreren op school is lastig. Ook loop je wel eens achter met huiswerk.
  • Je praat liever niet of bijna nooit over je thuissituatie.
  • Je voelt je schuldig als je voor jezelf kiest en uitgaat of iets leuks gaat doen.
  • Veel aandacht gaat naar jouw familielid die zorg nodig heeft, waardoor er minder oog is voor jou. 
  • Je vindt het moeilijk om hulp te vragen.

Jonge mantelzorger zijn heeft ook positieve kanten. Het kan zijn dat je:

  • Een hechte familieband hebt. 
  • Meer geduld en begrip hebt voor een ander. 
  • Sterker in je schoenen staat.
  • Sociaal gedrag hebt: inlevingsvermogen, bereidheid om anderen te helpen, bereidheid met anderen te delen.

We weten ook dat jouw rol als jonge mantelzorger invloed kan hebben op jouw ontwikkeling. Daarom is het belangrijk om je zorgen te delen. Praten is niet altijd gemakkelijk, maar het helpt wel.
 

Activiteiten en cursussen

Vanuit het  Vivera Sociaal Wijkteam worden door het jaar heen diverse activiteiten georganiseerd voor jonge mantelzorgers en brussen van 8 tot en met 23 jaar. Dit is een samenwerking van MEE Mantelzorg en jongerenwerk Diverz. Ook zijn er cursussen voor brussen waarbij MEE Mantelzorg samenwerkt met jeugdprofessionals: Speciaal voor Mij, voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar.  Just4Me, voor kinderen tussen de 12 en 16 jaar. Kijk in de agenda voor meer informatie. 
 

Tips voor jonge mantelzorgers
 

Ervaringen 

Het zien en horen van verhalen van andere jonge mantelzorgers kan fijn voor je zijn. Je ziet dat je niet de enige bent. Je vindt herkenning en tips van andere jonge mantelzorgers.  
 

Combineren van studie en mantelzorg 

Mantelzorg en studie kan een pittige combinatie zijn. Maak je thuissituatie bespreekbaar op de opleiding zodat docenten, studiebegeleiders en medestudenten begrip hebben als je er niet bent of als je studievertraging oploopt. Maak afspraken met de opleiding. Nog niet overal is de invloed van mantelzorg op studie bekend. Wel weten we uit onderzoek dat jonge mantelzorgers veel eerder studievertraging oplopen of zelfs stoppen met de opleiding. Vraag hulp als je geen of weinig begrip ervaart. Benoem dat de uitzonderingen die voor topsporters gelden, ook voor jou zouden moeten gelden. De combinatie van mantelzorg en studie is vaak topsport.
 

Bikkels

De VPRO maakte de serie Bikkels over jonge mantelzorgers en brussen. Je kunt de filmpjes terugkijken op https://www.zapp.nl/programmas/bikkels.

‘Wassen, strijken, uit bed halen, opvrolijken en zorgen dat het eten op tafel staat.... Niet meteen het eerste waar je aan denkt als kind. Maar voor veel kinderen is het dagelijkse kost. Zij helpen thuis mee met de zorg voor hun zieke of gehandicapte vader, moeder, broer of zus. Bikkels duikt in hun leven vol verantwoordelijkheden die ze met doorzettingsvermogen, humor en liefde dragen.’
 

Websites voor jonge mantelzorgers
 

Contact

Wil je meer weten? Heb je een vraag of wil je jouw verhaal kwijt? Mail dan naar Natascha Hessels  natascha.hessels@meemantelzorg.nl. Je kunt ook bellen of appen T 06 -12 99 83 44.

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties